liten_3_morkbla.jpg

Hål av varierande storlek kräver olika typer av lagningar. Vissa tänder kan vi laga åt dig med komposit medan andra får en bättre lagning med ett inlägg eller en krona. Idag går det att förebygga många skador – och om du trots det skulle få en skada har vi flera moderna och kostnadseffektiva lösningar att erbjuda dig. 

Första gången din tand lagas är ofta hållbarheten lång. Med tiden slits både fyllning och tand. När tanden behöver en ny lagning går det inte alltid att göra en direkt fyllningsteknik som med exempelvis komposit. Ett inlägg eller krona kan då ofta ge din tand en förlängd livslängd och en fräschare känsla.  

Amalgam används inte längre som fyllningsmaterial. Istället används främst komposit som limmas fast i tanden. En kompositfyllning passar ofta bäst till mindre lagningar. Vanligtvis går de lagningarna att göra på ett besök. De bästa fyllningarna vid något större skador är oftast någon typ av inlägg. Ett inlägg fyller ut hålet och limmas till tanden. De vanligaste inläggen är av porslin eller någon keram och specialtillverkas individuellt efter dina förutsättningar och vanligtvis på ett tandtekniskt laboratorium. Du behöver normalt sett gå till oss två gånger för en sådan behandling.