liten_5_morkbla_ny.jpg

Som så många andra kanske du tror att det gör ont att rotfylla en tand – men modern rotbehandling är smärtfri och utförs med god prognos. Generellt skiljer vi mellan två olika problem och behandlingar.

I det ena fallet är pulpan fortfarande vital och fungerande, men smärtande. Värken är i princip helt borta redan efter den första behandlingen. Vi har då vanligtvis avlägsnat delar av den svullna pulpan och fyllt igen med en tät provisorisk fyllning. Under kommande behandlingar rensar vi upp rotkanalen och fyller igen den, en så kallad rotfyllning. Därefter byggs tandkronan upp med en fyllning eller krona.

I det andra fallet är pulpan död och okänslig. Då har bakterier ofta kommit in i rotkanalen före behandling, vilket kan innebära att värken inte försvinner direkt. Värk beror vanligtvis på att din kropp reagerar mot envisa bakterier vilket resulterar i att du ibland först måste behandla med antibiotika. Normalt behövs det ett par besök för att slutföra rotbehandlingen. Därefter byggs din tandkrona upp med en fyllning eller krona.
Om du får värk som förvärras eller som inte ger med sig ska du alltid kontakta oss. I enstaka fall måste man ta bort rotfyllningen och rengöra igen, men det är ovanligt. En rotbehandling bör följas upp efter något år, ofta med röntgen.

Kontakta oss på 08-711 54 10 eller genom vårt kontaktformulär om du har några frågor!

Våra telefontider:
Mån – Tor: 08.00 – 16.00
Fre: 08.00 – 12.00